top of page

POSTS

Obrázek autoraLenka Havlicek

MOJE ZKUŠENOST: PCOS a HORMONÁLNÍ ANTIKONCEPCE

Možná už jste slyšeli o Syndromu polycystyckých vaječníků, nebo takzvaném PCOS ( z anglického Polycystic ovary syndrome). Jedná se o dnes už celkem běžnou diagnózu. Tak běžnou, že se s ní potýká přibližně každá desátá žena.


PCOS je stav, který ovlivňuje fungování ženských vaječníků. Jak už název napovídá, jedná se o cysty na vaječnících, ale nejsou cysty jako cysty. U PCOS jsou zpravidla celé vaječníky zvětšené a obalené shlukem velkých folikulů, které vznikají chronickou anovulací – v těle totiž nedochází k uvolňování vajíček a normálnímu menstruačnímu cyklu, jako je tomu u zdravých žen. Tyto folikuly zabraňují vaječníku uvolnit vajíčko, což znamená, že nedochází k ovulaci.


Mezi další příznaky PCOS patří:


  • nepravidelná nebo vůbec žádná menstruace

  • potíže s otěhotněním v důsledku nepravidelného cyklu

  • nadměrné ochlupení (obvykle na obličeji, hrudníku, zádech, hýždích)

  • přibývání na váze

  • řídnutí a vypadávání vlasů

  • mastná pleť a akné

  • cukrovka typu 2

A zatímco se o ženách s PCOS mluví jako o ženách obézních, s mastnou pletí, jakýmsi knírem a celkově více mužským vzhledem, není to vždy pravidlo. PCOS můžete mít, aniž byste měly jakékoliv další očividné příznaky. Stačí, že máte nepravidelnou menstruaci.


MOJE ZKUŠENOST


Je to pár let, co jsem i já byla diagnostikována tímto syndromem. Zkrátka jsem najednou přestala menstruovat. Na více, jak rok. V té době jsem každý den poctivě polykala hormonální antikoncepci. Už 15 let.


Diagnózu mi potvrdili dva různí lékaři nezávisle na sobě. A ačkoliv jsem na sobě nepozorovala žádné jiné typické příznaky syndromu, folikuly na ultrazvuku, nízká děložní sliznice a absence menstruace mluvily jasně.


Lékař mi tehdy napsal písmena PCOS na papírek, ať si prý vygoogluji, o co se jedná. Druhá lékařka, ke které jsem šla pro nezávislý názor, už byla sdílnější. Přesná příčina PCOS prý není známa, ale často se vyskytuje jako rodinné dědictví. Stačí, že vaše matka měla v těhotenství stres, a problém je na světě. Genetika je ale jen zřídkakdy příčinou nějakého oemocnění a stejně, jako u každé jiné epidemie moderní doby, lze PCOS předcházet nebo jej kontrolovat změnami stravy a životního stylu. Alespoň já tomu věřím díky své osobní zkušenosti.


Zároveň může PCOS souviset s abnormálními hladinami hormonů v těle, včetně vysokých hladin inzulínu. Jak už víme, inzulín je hormon, který reguluje hladinu cukru v těle a jeho zvýšená produkce vyprovokovaná stravou způsobuje nadváhu a může způsobit až diabetes typu 2 a hormonální nerovnováhy.


A vzhledem k tomu, že historii tohoto syndromu v rodině nemáme, hormonální imbalanc mi krevní testy nepotvrdily, obezitou, ani cukrovkou jsem nikdy netrpěla a neměla jsem ani žádné další viditelné příznaky PCOS, napadlo mě hledat příčiny jinde… a to konkrétně tam, kde se podle lékařů paradoxně skrývá řešení této nemoci - v hormonální antikoncepci.


Mnohé studie dokazují, že Primal či Ketogenická dieta jsou zatím jedinou efektivní léčbou PCOS. I přesto vám většina lékařů jako “léčbu” nabídne právě hormonální antikoncepci, která akorát eliminuje příznaky této nemoci - vytvoří iluzi, že je vše v pořádku. O vašem životním stylu, stravě, pohybu a stresu často nepadne ani řeč, přitom je to to hlavní, co ovlivňuje naše zdraví.


Jaký má na nás vliv hormonální antikoncepce?

Nejsem lékař, takže nemám odbornou odpověď, ale moje zkušenost mě donutila přehodnotit pohled na hormonální antikoncepci. Něco, co pro mě v 16ti letech bylo vysvobození od příliš dlouhých a bolestivých menstruací a snadná ochrana před nechtěným početím, se mi zpětně jeví jako hazard s hormonální rovnováhou ženského těla.


Jedna věc se musí pilulce nechat. Je to evoluce v plánovaném rodičovství! Poprvé v histori ženy dostaly do ruky nástroj, jak se samy před otěhotněním chránit. Bohužel ale zároveň s tím zázračným nástrojem nikdo nedostal kompletní informace, co taková pilulka může způsobit. A nebo nás to možná moc nezajímalo. Málokterá šestnáctiletá holka to moc řeší. Hlavně, že má o starost míň…a rodiče jak by smet.

To, jak funguje hormonální antikoncepce, je ale vlastně dost nepřirozené a z mého dnešního pohledu dospělé a vzdělané ženy naprosto znepokojující. Dost na to, abych věděla, že už to nikdy nechci a že to nikdy nedoporučím ani vlastní dceři.


Laicky řečeno, pilulka je koktejl syntetických hormonů, které se vážou na receptory v těle ženy, na které by se normálně vázaly její ženské hormony, jako je estrogen a progesteron. Tím zajistí, že si tělo “myslí”, že je v jiném stavu a přestane ovulovat. Menstruace, kterou dostanete na konci každého cyklu (po dobrání jednoho plata antikoncepce) je uměle - farmaceuticky - vyvolané krvácení, které vás akorát přesvědčí o tom, že vše funguje, jak má.


Opak je ale pravdou. Antikoncepční pilulky narušují klíčovou funkci ženy - její schopnost mít přirozenou hormonální produkci - kradou její přirozené a nezbytné rytmy a dělají ji neplodnou nahrazením jejích skutečných hormonů chemickými napodobeninami.


A tak generace dnešních třicátnic, které braly nebo berou antikoncepční pilulky od dob svého dospívání, jako vůbec první generace žen v historii zažívají pravé efekty dlouhodobého užívání hormonální antikoncepce. Vůbec poprvé zjišťujeme, co tato manipulace s ženskými hormony dělá s našimi těly z dlouhodobého hlediska, tedy po 10-15 letech.


Když se tak vrátím zpět k mé diagnóze, syndromu PCOS, vím, že mi žádný lékař nepotvrdí, že by mohl být způsoben právě manipulací s hormony pomocí té zázračné pilulky. Vždyť ji sami předepisují, ba co víc, používají ji k “léčbě” (nebo spíš z mého pohledu k překrytí) symptomů PCOS. Navíc jsou za to placeni farmaceutickými společnostmi. A koho chleba jíš, toho píseň zpívej.


Je to už pár let, co jsem se rozhodla zahodit pilulky a navrátit balanc svým ženským funkcím pomocí zdravé stravy, pohybu a vyhýbání se všemu, co mi nedělá radost. Zkrátka primal přístupem. Skutečně věřím, že většina neduhů se dá vyřešit úpravou životního stylu. Jídlo je nejpodceňovanější lék.


A jak to dopadlo? Rok od diagnózy a varování doktorů, že nikdy neotěhotním přirozenou cestou, od smíření se s tím, že možná nikdy nebudu mít děti (protože in vitro jsem nechtěla), se mi najednou vrátila menstruace a pouhé dva měsíce na to jsem nečekaně otěhotněla (aniž bychom se o miminko nějak snažili). Za dva týdny už to bude rok, co se mi narodila zdravá holčička a vím, že za ní vděčím svému životnímu stylu - primal životnímu stylu.



Commentaires


bottom of page